Echipa de proiectare este condusa de arhitect si trebuie sa inglobeze oameni specializati pe arhitectura, structura, instalatii (electrice, sanitare, HVAC), conformare energetica. Cand gasesti un arhitect care-ti oferta aceasta echipa trebuie sa si platesti pentru ea – asta daca vrei o casa proiectata de ingineri specializati.
Dupa cum am spus in articolul precedent, o sursa de informatii a fost proiectul casei Buhnici. Mi-a placut foarte mult de un inginer de acolo – Soflete. Am pus mana pe telefon si am sunat sa-l intreb ce servicii ofera. La prima discutie (pe Skype) mi-a explicat ce am nevoie si mi-a recomandat 2 arhitecti care pot sa puna la dispozitie o echipa de proiectare. L-am sunat doar pe unul din ei, am programat o intalnire si am mers impreuna cu sotia sa-l cunoastem.
Ce sa faci inainte sa te duci la o astfel de intalnire:
- citeste acest articol, pentru a-ti face o ideea despre un mod de gandire
- citeste cateva sfaturi utile
- dupa ce ai citit articolele de mai sus, pune mana pe excel si fa-ti o lista cu ce incaperi ai nevoie, ce suprafata crezi ca trebuie sa aibe fiecare din ele (raporteaza-te la spatiul unde locuiesti acum). Nu uita sa incluzi spatii precum hol intrare, camara, debara, poate si camera tehnica. La sfarsit fa o suma a spatiilor si astfel iti faci o ideea cam cati mp utili crezi ca ai nevoie.
- stabileste ce vrei de la viitoarea ta casa. Noi am pus urmatoarele: lumina naturala in living, bucatarie, birou; ferestre mari, aer proaspat, intretinere usoara la interior si exterior
- stabileste prioritatile casei tale. Ale noastre au fost: functionalitate si utilitate, buget, usor de intretinut, timp de livrare
- stabileste bugetul. Asta e o problema pentru majoritate, deoarece toti vrem case bune si tehnologizate dar credem ca le vom scoate la un pret nerealist de mic. Un sfat prietenesc: „totalul mp utili” din tabelul cu incaperi x 1.000 euro (minim). Eu cred ca sub aceasta suma nu exista case construite de ingineri si executate bine. Daca nu ai suma totala, nu te apuca sa construiesti o casa si nici sa-i ceri arhitectului „luna de pe cer”
- pune toate punctele de mai sus intr-un document. Adauga cateva poze de pe pinterest cu diverse lucruri care-ti plac la o casa, de la exterior, culori la cateva idei de design interior. Scopul este ca arhitectul sa-si faca o ideea despre ce bati campii cand te duci sa-i ceri viitoarea ta casa.
Dupa prima intalnire cu arhitectul, noi ne-am dat seama ca vrem sa lucram cu el. Arhitectul pe care l-am ales este Pierre Bortnovski (Team Built, Proiectare & Constructii srl), pasionat de lemn si membru din echipa Prispa. L-am ales pentru ca:
- era pasionat. Se vedea pasiunea in fiecare subiect pe care l-a abordat in discutie
- a abordat toate subiectele mari dintr-o casa, in destul de multe detalii
- a propus sa incepem printr-un studiu de concept pentru a vedea daca ce ne propune el se potriveste pentru noi. Studiul de concept este un plan a casei si cateva randari interior/exterior ca sa-ti faci o ideea daca-ti place ideea propusa. Pe baza lui se poate trece la contractul propriu zis prin detalierea ulterioara.
- ne-a oferit un draft de contract, foarte transparent si pe intelesul nostru (simplu). Contractul contine partile expuse la inceputul atricolului plus o anexa care mentioneaza exact fiecare etapa + esalonarea platilor.
Asa am ales noi arhitectul casei noastre. Pentru noi a contat si faptul ca nu este roman si pe parcursul proiectului nostru ne-am felicitat pentru aceasta alegere. Arhitectul impreuna cu echipa de proiectare sunt cele mai importante resurse pentru tine ca beneficiar. Crede-ma pe cuvant! Am avut mult noroc ca alegerea nu a durat mult si echipa aleasa a fost foarte buna, deoarece am intalnit cazuri in care beneficiarii au luat multiple tepe, foarte costisitoare.