Echipa de proiectare #2

Echipa de proiectare este condusa de arhitect si trebuie sa inglobeze oameni specializati pe arhitectura, structura, instalatii (electrice, sanitare, HVAC), conformare energetica. Cand gasesti un arhitect care-ti oferta aceasta echipa trebuie sa si platesti pentru ea – asta daca vrei o casa proiectata de ingineri specializati.

Dupa cum am spus in articolul precedent, o sursa de informatii a fost proiectul casei Buhnici. Mi-a placut foarte mult de un inginer de acolo – Soflete. Am pus mana pe telefon si am sunat sa-l intreb ce servicii ofera. La prima discutie (pe Skype) mi-a explicat ce am nevoie si mi-a recomandat 2 arhitecti care pot sa puna la dispozitie o echipa de proiectare. L-am sunat doar pe unul din ei, am programat o intalnire si am mers impreuna cu sotia sa-l cunoastem.

Ce sa faci inainte sa te duci la o astfel de intalnire:

 • citeste acest articol, pentru a-ti face o ideea despre un mod de gandire
 • citeste cateva sfaturi utile
 • dupa ce ai citit articolele de mai sus, pune mana pe excel si fa-ti o lista cu ce incaperi ai nevoie, ce suprafata crezi ca trebuie sa aibe fiecare din ele (raporteaza-te la spatiul unde locuiesti acum). Nu uita sa incluzi spatii precum hol intrare, camara, debara, poate si camera tehnica. La sfarsit fa o suma a spatiilor si astfel iti faci o ideea cam cati mp utili crezi ca ai nevoie.
 • stabileste ce vrei de la viitoarea ta casa. Noi am pus urmatoarele: lumina naturala in living, bucatarie, birou; ferestre mari, aer proaspat, intretinere usoara la interior si exterior
 • stabileste prioritatile casei tale. Ale noastre au fost: functionalitate si utilitate, buget, usor de intretinut, timp de livrare
 • stabileste bugetul. Asta e o problema pentru majoritate, deoarece toti vrem case bune si tehnologizate dar credem ca le vom scoate la un pret nerealist de mic. Un sfat prietenesc: „totalul mp utili” din tabelul cu incaperi x 1.000 euro (minim). Eu cred ca sub aceasta suma nu exista case construite de ingineri si executate bine. Daca nu ai suma totala, nu te apuca sa construiesti o casa si nici sa-i ceri arhitectului „luna de pe cer”
 • pune toate punctele de mai sus intr-un document. Adauga cateva poze de pe pinterest cu diverse lucruri care-ti plac la o casa, de la exterior, culori la cateva idei de design interior. Scopul este ca arhitectul sa-si faca o ideea despre ce bati campii cand te duci sa-i ceri viitoarea ta casa.

Dupa prima intalnire cu arhitectul, noi ne-am dat seama ca vrem sa lucram cu el. Arhitectul pe care l-am ales este Pierre Bortnovski (Team Built, Proiectare & Constructii srl), pasionat de lemn si membru din echipa Prispa. L-am ales pentru ca:

 • era pasionat. Se vedea pasiunea in fiecare subiect pe care l-a abordat in discutie
 • a abordat toate subiectele mari dintr-o casa, in destul de multe detalii
 • a propus sa incepem printr-un studiu de concept pentru a vedea daca ce ne propune el se potriveste pentru noi. Studiul de concept este un plan a casei si cateva randari interior/exterior ca sa-ti faci o ideea daca-ti place ideea propusa. Pe baza lui se poate trece la contractul propriu zis prin detalierea ulterioara.
 • ne-a oferit un draft de contract, foarte transparent si pe intelesul nostru (simplu). Contractul contine partile expuse la inceputul atricolului plus o anexa care mentioneaza exact fiecare etapa + esalonarea platilor.

Asa am ales noi arhitectul casei noastre. Pentru noi a contat si faptul ca nu este roman si pe parcursul proiectului nostru ne-am felicitat pentru aceasta alegere. Arhitectul impreuna cu echipa de proiectare sunt cele mai importante resurse pentru tine ca beneficiar. Crede-ma pe cuvant! Am avut mult noroc ca alegerea nu a durat mult si echipa aleasa a fost foarte buna, deoarece am intalnit cazuri in care beneficiarii au luat multiple tepe, foarte costisitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.