Draftul de proiect – ce este si cat te costa

In articolul precedent am arata cum am ales noi arhitectul si de ce l-am ales. Acum vreau sa explic mai mult partea cu „de ce l-am ales” – noi ii spunem normalitate, acum ca am trecut de faza de proiectare si suntem in faza de constructie. Dar cand am inceput proiectul nu stiam la ce sa ne asteptam, deoarece sunt multe experiente neplacute si documentatia este „din avion”.

Draftul de proiect

Cand intri intr-o colaborare fiecare parte se alege una pe cealalta, nu doar clientul alege. Acesta este scopul acestei etape. Clientul cere ceva (care de multe ori e nerealist) dupa care arhitectul propune cateva concepte. Daca se plac, cei doi continua colaborarea. Nu poti sa inchei un contract cu arhitectul si echipa sa, de cateva mii de euro, doar pe munca prestata catre alti clienti, ci trebuie sa te asiguri ca arhitectul poate „implementa” visul tau si de asemenea ca arhitectului ii face placere sa lucreze la visul tau.

Sa va dau un exemplu – eu credeam ca vreau casa rotuna, sotia vroia una mai normala (dreptunghilara). Arhitectul ne-a propus cateva concepte si m-a facut sa inteleg ca eu vreau o casa mai aparte, dar „aparte” poate insemana si dreptunghilara 🙂 Acum realizez ca nu as fi avut bani sa construiesc o casa rotunda – atunci nu stiam asta.

Alt exemplu – impreuna cu sotia, am pregatit un „project brief” / lista de cerinte (deh, deformare profesionala) pe care arhitectul le-a implementat intr-un concept pe un nivel si intr-un concept pe 2 niveluri. Dupa ce am vizualizat conceptele (3Duri si schite) am decis ca dorim sa mergem pe 2 niveluri pentru casa noastra.

Draftul de proiect nu inseamna o detaliere a casei si nici nu poate sa dureze o eternitate. Va recomand sa va intelegeti cu arhitectul asupra celor 2 aspecte – temperati-va asteptarile in ce priveste randarile si schitele pe care le ve-ti primi si negociati cateva revizii astfel incat sa puteti face cateva modificari. Daca arhitectul este bun si bine intentionat, acesta va accepta o anumita detaliere in „desenele” pe care vi le da si sigur poate sa va explice verbal mai multe detalii in timpul discutiilor.

Draftul de proiect pe noi ne-a costat vreo 400 euro, draft in care am primit 2 concepte care includeau tot ce ne doream noi. Va recomand sa platiti mai multe drafturi de proiect daca vreti sa explorati mai multe idei, este cel mai bun si cel mai ieftin moment sa faceti asta.

Cateva „poze” cu ce am primit noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.